София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителството и бунтовниците в Колумбия се помириха

Около 220 000 души са жертви на враждата между властите и бунтовниците

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Колумбийското правителство и бунтовническата групировка "Революционните въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК/FARC) сключиха историческо мирно споразумение, което слага край на повече от 50-годишен конфликт, предава БиБиСи. 

Споразумението бе подписано в кубинската столица Хавана след четиригодишни преговори. Войната свърши, но започва ново начало, сподели оглавяващия колумбийската делегация Умберто де ла Кайе. Сега е възможно да поведем страната напред, отбеляза представителят на бунтовниците Иван Маркес. 

Президентът Хуан Мануел Сантос сподели, че тепърва споразумението трябва да бъде одобрено с референдум в Колумбия. Той ще се проведе на 2 октомври, а текстът на документа ще бъде публикуван още днес, за да могат хората да се запознаят с него. 

Споразумението предвижда демобилизация на 7000-те бойци на ФАРК, преразглеждане на стратегията на колумбийското правителство за борба с наркотрафика и повече грижи за традиционно пренебрегваните от държавата провинциални райони. Трафикът на кокаин - наркотик, на който Колумбия е производител номер едно в света - е основен източник на приходи за лявата партизанска групировка. 

220 000 души са били убити в следствие от враждата между властите и бунтовниците, десетки хиляди са в неизвестност и повече от 5 милиона са били принудени да напуснат домовете си в резултат на конфликта.