София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителството кандиса, ще даде пари за машинно гласуване

Нужни са около 13 000 машини

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Министерският съвет има готовност да осигури всички необходими средства за машинно гласуване", съобщи вицепремиерът Стефан Янев. Изказването дойде след първото заседание на работна група към кабинета, която се занимава с организацията на предстоящите парламентарни избори на 26 март.

"Вероятно ще са необходими около 13 хиляди машини за гласуване", каза Янев.

Машинно гласуване ще има и в чужбина, и от ЦИК са потвърдили, че могат да помогнат на Министерството на външните работи с логистиката и обучението на членовете на секционните избирателни комисии.

"Сертифицирането на машините за гласуване е задължително. Сега се търси наш държавен орган, които би могъл да го направи. Ако това не е възможно, ще се ползва помощ от чужбина", допълни Янев.

"МВР, ДАНС, прокуратурата и другите държавни структури, ангажирани с изборите, работят така, че да не се допусне купуване на гласове на изборите", каза вицепремиерът.