София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителството на Ангела Меркел оцеля

ХДС и ХСС постигнаха споразумение по въпроза за миграцията

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Християндемократичният съюз на Ангела Меркел и Християнсоциалния съюз са се договорили по въпроса за мигрантите. Новината съобщи председателят на ХСС и министър на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер.

"Достигнахме споразумение", обяви той и подчерта, че възнамерява да остане ръководител на Министерството на вътрешните работи на Германия.

Меркел заяви, че Германия ще създаде национални "транзитни центрове" за "подреждане и насочване на вторична миграция" - движението на мигрантите в ЕС. Канцлерът заяви, че споразумението ще балансира национални и международни подходи по въпроса как да се контролира миграцията.

"По този начин духът на партньорство в Европейския съюз се запазва и в същото време това е важна стъпка за подреждане и контрол на вторичната миграция", каза тя пред репортери. "Намерихме добър компромис след тежки преговори и трудни дни."

Зеехофер заяви, че е "много доволен" от "ясната сделка", постигната от двете консервативни партии в Германия за "спиране на нелегалната миграция". Той добави, че транзитните центрове биха спомогнали за ускоряване на решенията за предоставяне на убежище и в негативни случаи, ще ускорят депортирането.

Генералните секретари на двете партии заявиха, че споразумението ще намали миграцията към Германия и ще позволи на страната бързо да отклони хората, които нямат шанс да получат убежище в страната.

Споразумението приключи враждата, съществуваща в последно време между коалиционните партньори. През последните седмици  между ХДС и ХСС възникна сериозен конфликт по въпроса за миграционната политика. Зеехофер разработи план в областта на миграцията, който не намери подкрепа от германския канцлер Ангела Меркел.

В края на миналата седмица Зеехофер заплаши да подаде оставка, заради отказа на канцлера да въведе засилен контрол по германските граници.

Но какво ще бъде решението на СДП в това споразумение. В понеделник, когато Меркел се срещна с колегата си от ХСС, председателят на Социалдемократическата партия (СДП) Андреа Налес заяви, че те ще се ръководят само от коалиционното си споразумение с ХДС и ХСС, а не от генералния план на Зеехофер.

След като преговаряха за по споразумението за миграцията до късно в понеделник, Меркел и Зеехофер обсъдиха сделката със СДП на среща на коалиционния комитет. Разговорите приключиха рано тази сутрин като Налес заяви, че много въпроси все още трябва да бъдат изяснени преди СДП да одобри сделката.

„Ще отделим време, за да вземем решение“, каза Андреа Налес, а разговорите на коалиционния комитет ще продължат във вторник вечерта.

Остава да се решението на социалдемократите дали ще се присъединят към договореностите на ХДС и ХСС. Докато СДП не даде палец нагоре, правителството на Меркел не е напълно спасено, пише Дойче веле.