София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Правителството ни излагало пред Европа

БСП ще иска изслушване на КЕВР и КЗК за ЧЕЗ

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес, на „Позитано“ 20, се проведе заседание на Националния съвет на БСП.

"Правителството на Бойко Борисов отнема европейския образ на България", това заяви соцлидерът Корнелия Нинова при откриването на пленума. По думите й в момента най-важно е българското европредседателсво и как страната ни ще се представи на него, а кабинетът Борисов „опропастявал тази възможност ежедневно“.  

По повод продажбата на ЧЕЗ, червената лидерка коментира, че това е тайна, непрозрачна и с много въпроси сделка. Корнелия Нинова бе категорична, че държавата трябва да има роля в структуроопределящи и важни за сигурността, икономиката и развитието й отрасли, какъвто е енергетиката. Тя обяви, че БСП ще поиска изслушване на КЕВР и КЗК по продажбата и ще потърси купувача по сделката.

Червеният пленум не мина и без скандали. Депутатите Велислава Дърева и Янаки Стоилов скочиха срещу ръководството защо е изтеглило от сайта на партията изречението, че „Народният съд е необходимо и неизбежно правосъдие“, заради което Жаблянов бе отстранен от поста си на зам.-председател на НС. Много от левицата споделят мнението му въпреки острите критики в социалните мрежи.  Лидерът на партията не даде обяснение на депутатите за въпросния случай.