София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Правителството няма да отмени Бюджет 2017, заяви финансовият министър

До момента той е разгледан на първо четене от комисия

7 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Правителството няма да оттегли законопроекта за държавния бюджет за 2017 година въпреки заканите си от седмицата преди балотажа. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Миналата седмица той обяви, че при евентуална оставка всички внесени законопроекти ще бъдат оттеглени, включително този за бюджета. Председателят на парламентарната комисия Менда Стоянова обяви в интервю тази сутрин, че Бюджет 2017 ще бъде оттеглен, а по-късно следобед тя заяви, че бюджетът няма да бъде оттеглен.

Правителството внесе в Народно събрание проекта за бюджет за 2017 г. на 31 октомври, както изисква законът. Досега той бе разгледан единствено на първо четене в комисия, но не е минавал през пленарна зала.

По закон при неприет бюджет се изпълнява този от предходната година месец за месец.

Стоянова коментира още, че Законът за публичните финанси предвижда възможност и за такива ситуации. Държавата няма да остане без бюджет. Той ще се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов.

Депутатът от БСП Румен Гечев пък коментира от своя страна, че оттеглянето на бюджета е безотговорно. В същото време според него няма нищо страшно, тъй като правителството на практика не изпълнява бюджета за 2016, защото е замразило 5 млрд. лева от него.