София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Правителството предлага промени в Закона за МВР

Отстранени са неточности в ЗДвП

7 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Правителството предлага на Народното събрание за разглеждане промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Документът въвежда изменения в нормите, регламентиращи дейностите по охрана на обекти, извън предоставените за управление на ведомството, и по пожарогасителна и спасителна дейност и държавен противопожарен контрол.

Прецизирани са текстове по отношение на интегрирания подход към управлението на риска при бедствия. Въведени са и уточнения с цел оптимизиране на проверките за предотвратяване на корупционни практики.

В проекта е предвиден и текст, регламентиращ използването на преводачи от полицейските органи при осъществяване на правомощията, какъвто механизъм към момента липсва. Определено е също основание за издаването на подзаконов нормативен акт, който да урежда водолазните спускания – от изключителна важност за решаване на редица специфични задачи, свързани с осъществяването на основни дейности на МВР.

С преходни и заключителни разпоредби са направени изменения и допълнения в Закона за движение по пътищата във връзка с въвеждане в националното законодателство на европейски директиви, относно документите за регистрация на превозни средства, както и за уреждане на понятията „временно отнемане на регистрация”, „прекратяване на регистрация” и „възстановяване на прекратена регистрация”. В правоприлагането по ЗДвП, са отстранени несъвършенствата в санкционни разпоредби.

Направени са и промени в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112, които въвеждат понятието „eCall”.