София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Празник на сланината и греяната ракия

Конкурс за най-вкусна печена сланина се провежда в Априлци

6 годиниРазвлечение 5 Боряна Райчева

В Априлци днес се провежда Празникът на сланината и греяната ракия. Той се организира от Община Априлци и читалище „Светлина – 1895“ и се провежда в събота - срещу Местни заговезни. Жителите на общината участват в конкурс за най-вкусната сланина и „най-блага“ греяна ракия. Предлагат се оригинални ястия от сланина, които се продават на благотворителен търг, а средствата от него ще бъдат предоставени на читалището.

Празникът е въплътил в себе си пъстротата на селския бит и култура и се е превърнал в традиция в това кътче в сърцето на Стара Планина.

Целта на празника е да се опазят старите български традиции чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия. И всичко това се случва на фона на богата фолклорна програма.

За участие в конкурса са допуснати само местни производители на сланина и ракия. Те  удостоверяват произхода на стоките със специални стикери.