София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Празнуваме 110 години независима България

Събитието ще бъде отбелязано с редица тържества в цялата страна

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На днешната дата преди точно 110 години България извоюва  своята независимост. Събитието  поставя  началото на възраждането на държавата ни. По повод празника, в цялата страна ще има официални чествания. 
 
Те започнаха с отслужването на света литургия и водосвет в църквата „Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново, на която присъстваха  заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и народни представители. Литургията беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. В 10.30 часа заместник-председателят на Народното събрание беше на военния ритуал за издигане на националното знаме на Република България, та който присъстваха  множество жители и гости на града. 
 
 
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват ще вземат участие в тържественото честване на празника, което ще се проведе вечерта в 19:30. Веднага след това Караянчева ще произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта. Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. 
 
 
В София 22 септември ще бъде отбелязан на площад „Княз Александър I”, където Столична община организира тържествено честване с програма пред Паметника на Независимостта, в която ще участват Софийският духов оркестър с диригент Юли Дамянов, хор „Света София” с художествен ръководител Валентин Бобевски, актрисата Силвия Лулчева. Военен ритуал ще изпълни Националната гвардейска част. Слова ще произнесат доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община и доц. д-р Владимир Златарски от Института за исторически изследвания на БАН. Честването е част от Календара на културните събития на Столична община. С Ден на отворени врати на 22 септември от 10.00 до 17.00 ч., Националният военноисторически музей ще отбележи 110-ата годишнина от Независимостта.