София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Празнуваме Европейския ден на езиците

26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа

7 годиниКултура 14 Боряна Райчева

Европейският ден на езиците бе обявен за първи път през 2001 г. по време на Европейската година на езиците. В края на тази кампания Комитетът на министрите на Съвета на Европа реши да превърне Европейския ден на езиците в ежегодно събитие, което да се празнува на 26 септември. Всяка година милиони хора в държавите-членки на Съвет, а и на други места, организират или участват в дейности, свързани с изучаването на чужди езици

Общата цел е да се привлече вниманието към богатото езиково и културно разнообразие на Европа, което трябва да бъде насърчавано и поддържано, но също и да се разшири обхватът на езиците, които хората изучават, за да развият многоезичните си умения и да засилят междукултурното разбирателство. Европейският ден на езиците е възможност да се празнуват всички европейски езици, включително тези, които са по-малко разпространени, и езиците на мигрантите.

В Европа съществуват около 225 местни езика. Според проучване на Европейския съюз 56% от гражданите на ЕС говорят език, различен от майчиния. В България 74% от учениците изучават по два или повече чужди езика, което ни поставя на челни позиции в Европейския съюз по този показател, където средното ниво е 50.6%. 

 В Европейския ден на езиците ще се срещнем с едно интересно международно семейство, в което свободно се говорят 3 езика: български, датски и английски. Запознайте се с Антоанета, Филип и София-Малю Йепсон, които от скоро се преместиха да живеят в България, и ще ни разкажат за тяхното многоезично ежедневие.