София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Празнуваме Крикор Азарян за 84-и път

Постановка, плакати и награда отбелязват годишнината

6 годиниКултура 3 Боряна Райчева

Обикновено държавата се случва на хората, които се раждат  в нея и за които тя по един или друг начин става съдба. Историята обаче познава и изключения, появяват се на този свят личности, които са толкова уникални по своята същност, че  те самите се превръщат в съдба не само, за щастливците докоснали се до тях приживе, но и за всички онези, до които достига отзвука от думите и присъствието им, такъв именно човек Крикор Азарян.
 
Навръх 84-тата годишнина от рождението на професора,  гостите  на театъра, носещ неговото име, ще имат удоволствието да разгледат във фоайето над 35 плаката - част от от изложбата „BG ПЛАКАТ: посоки, постижения и послания във фестивалните плакати на Европа“, като акцент в нея са афишите от театрални постановки на Азарян.
 
След изложбата, зрителите ще могат да съпреживеят емоцията на ученичката на Азарян -Ива Тодорова, която в спектакъла си „Приятно ми е, Ива“, която обещава да накара всеки от присъстващите в залата, ако не да открие отговорите, то поне да си зададе въпроси като :„Правим ли това, което обичаме? Обичаме ли това, което правим? Какво е да си пораснал? Каква е връзката между популацията на лешоядите и ежедневието на рекламния директор? А между любовен монолог и изгоряла крушка?”
Вечерта ще завърши с връчването за първи път на Наградата за ярко постижение в театралното изкуство на името на режисьора.
 
„Това, което мен ме вълнува е не как живее човекът, а за какво живее...“, казва Азарян и сякаш това послание остава да витае във въздуха на неговия театър между стотиците чифтове обувки, подарени от известни български актьори.
 
Ако и вие искате да се потопите в магията, наречена „Азарян“, да си харесате плакат, да си изберете обувки, с които да извървите дългия  и понякога страшен път до отговорите на въпросите „Обичам ли това, което правя и правя ли това, което обичам“, а накрая да изживеете секундите напрегната тишина, скрили името на наградения, можете да го сторите тази вечер от 18:30 часа в театър „Азарян“.