София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пречи ли Истанбулската конвенция на Конституцията ни?

Съветът на Европа ще се запознае с решението на КС

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Съветът на Европа ще се запознае с аргументите, с които Конституционният съд реши, че противоречи на Конституцията, след което ще бъде подготвена и позиция по казуса. Позицията на Съвета е, че ратифицирането на документа само би спомогнало за борбата срещу насилието срещу жени и с домашното насилие в България.

Припомняме ви, че Конституционният съд отхвърли прилагането на Истанбулската конвенция у нас, като посочва, че тя противоречи на българската Конституция. Истанбулската конвенция би наложила в България да се приемат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния. Това е в разрез с Конституцията, посочва в решението си Конституционният съд . И допълва: „ако обществото загуби способността да прави разлика между жена и мъж, борбата срещу насилието над жените остава само формален, но неизпълним ангажимент“. Съдът е категоричен, че Конституцията, както и цялото българско законодателство са изградени върху разбирането за двуполово съществуване на човешкия вид. Понятието „пол“ се използва в закона като единство от биологично определеното и социално конструираното. В Истанбулската конвенция обаче е предвидено друго – създаване на социален пол, независим от биологичния, и именно това е част от противоречията с българския основен закон. Скандалът около документа се развихри в началото на годината.След множество протести и контрапротести в цялата страна, след позицията против на БСП, Обединените патриоти и президента Радев, ГЕРБ спряха ратификацията на Конвенцията в парламента, а 75 депутати сезираха Конституционния съд.