София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Пред съда се изправиха Даниел Митов и Христо Ангеличин

Двамата обвиняеми се явиха лично в съда

6 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Състав на специализирания наказателен съд даде ход на делото срещу бившия министър на външните работи Даниел Митов и заместника му Христо Ангеличин.

В хода на заседанието бе отхвърлено искането за отвод на единия от прокурорите по делото - командированата от СГП Боряна Бецова.

Съдът определи за следваща дата на съдебния процес 21 март, сряда, от 10.00 часа. Тогава ще бъдат призовани десет свидетели.

Двамата обвиняеми се явиха лично в съда.

По данни на прокуратурата на Даниел Митов е повдигнато обвинение за това, че в периода 15 януари 2016 г. до 22 юли 2016 г., като министър на външните работи не е изпълнил служебните си задължение с цел да набави облага за търговско дружество, а от това на настъпили значителни вредни последици за ръководенето от него министерство в размер на 494 458,03 лв. От държавното обвинение посочват, че в нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе чрез МЗХ на търговското дружество инкриминираната сума и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение по така сключените споразумения.

Христо Ангеличин е обвинен в това, че в същия период, като длъжностно лице - заместник-министър на външните работи, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не е упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция. Според прокуратурата в резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева, изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение.