София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Предизвикателството да работиш в затвор в България

Разказват служителите

6 годиниПравосъдие 45 Боряна Райчева

От около месец служителите в Софийски централен затвор обявиха символичен безсрочен протест. Те настояват за 20 % увеличаване на заплатите, изравняване на категорията им на труд с тази на служителите в Министерството на вътрешните работи, както и повишаване числеността на състава. Малко след началото на протеста им, исканията им бяха подкрепени от техни колеги от места за лишаване от свобода от цялата страна. Служителите  обявиха, че стачката им е безсрочна, макар и символична, и ще продължи и след като България стане домакин на Европредседателството. Влизаме в Софийския централен затвор, за да видим сами при какви условия работят хората там.
Освен надзирателите, проблеми с недостатъчния персонал имат и другите звена в Затвора в София. Към момента за психичното здраве на над 760 затворници и всички служители се грижат двама психолози и недостатъчен брой социални работници.
Сравненията съседна Румъния пък показват, че там броят на надзирателите е двойно по-голям. В Софийския централен затвор близо 800 затворници се пазят от от около 28 надзиратели. От миналата  година  има и случаи на ранен, а също и на убит служител на затвора.
На този етап от Министерството на правосъдието подкрепят исканията на протестиращите, но на практика пари няма. Увеличението вместо 20% е 5 %, съставът  като брой си остава непроменен, а млади хора не желаят да влизат в системата, вероятно заради стартовата заплата на надзирател  от 480 лева, мизерните условия, свързани с течащи фекалии по стените на кабинетите, рушещи се стени, тесни помещения и счупени столове от автобус. Ще случи ли някога промяната и ще станат ли българските затвори поне като румънските, предстои да видим.