София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

“Предизвиквам Ви“!

Антиамериканска реч на Ердоган

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Антиамериканска реч на Ердоган – в черноморския град Трабазон турският президент коментира дипломатическата криза със Съединените щати. В речта си в понеделник Ердоган заяви „Това което не успяха да направят с преврат, сега се опитват да направят с пари. Това се нарича икономическа война. Разбрахме вашата игра и ви предизвикваме. Няма да се предадем.“
Именно фразата „предизвикваме ви“ е подета масово от водещите турски вестници. 
 
Днес почти всички излизат със заглавие този цитат на президента. Това не е прецедент В последните години, турските медии, които в огромна част се контролират от управляващите, при необходимост излизат с общо заглавие. Поредното общо заглавие на вестниците, които подкрепят позицията на Ердоган и управляващите, още веднъж подсказват, че вероятно повечето информационни издания се контролират от един център.
 
След изявлението на Ердоган срещу Тръмп и Съединените щати, рекордното обезценяване на турската лира преживя нов спад и един долар се обменяше за 7,20 лири. Припомням, че  в момента Турция е в безпрецедентна валутна криза. Както ви съобщихме още вчера в началото на седмичната валутна търговия на световните борси турската лира загуби поредните 10 % от стойността си, стигайки до рекордното дъно от 7.2400 за един американски долар. От началото на годината лирата загуби над 40% спрямо долара. Спадът е в резултат на инвеститорските притеснения, че президента Реджеп Ердоган влияе опасно върху лихвената и паричната политика на Централната банка,  високата двуцифрена инфлация и големия дефицит по текущата сметка на страната.
 
Сривът на лирата се задълбочи през миналата седмица заради ескалиращото напрежение между САЩ и Турция, като пикът на инвеститорската паника беше в петък, когато турската лира се обезцени с над 16 % само за 24 часа. Ердоган нареди спешно прилагане на екшън-план за осигуряване на финансова и банкова стабилност.