София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Предлагат се промени в осигуряването за втора пенсия

Предложение на финансовия министър за премахване на индивидуалните партиди

8 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Министърът на финансите Владислав Горанов предлага промени в Кодекса за социално осигуряване, които са насочени към т.нар. втори стълб на пенсионното осигуряване – вноските за т.нар. втора пенсия в частен пенсионен фонд. Според предложените от Горанов промени трябва да се създаде общ пул с участието на всички пенсионно-осигурителни дружества, който да гарантира пожизнето изплащане на втората пенсия.

От мотивите на финансовия министър се разбира, че се планира премахване на индивидуалните партиди – парите, които се събират на лична сметка на всеки осигуряващ се. По закон родените след 1959 година внасят част от пенсионните си осигуровки в допълнителен фонд. Горанов предлага да се премахнат индивидуалните партиди и събраните по тях пари да не могат да се наследяват, какъвто е сегашният режим.

„Съгласно общоприетите актюерски правила и принципи изплащането на пожизнена пенсия и на срочна пенсия с гарантиран размер се явява несъвместимо със запазването на индивидуалната партида на осигуреното лице, каквато е сегашната законова уредба. То може да се осъществява само на базата на създаване на обща сметка (пул/технически резерви), формирана от средствата на правоимащите лица, при което правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя с правото на получаване на съответния вид пенсия", пише в мотивите.