София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Предложение: Без номера на партията в бюлетините

Отказ и от машинно и електронно гласуване

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Нови промени в Изборния кодекс, които предлагат депутати от ГЕРБ, предвиждат бюлетините да са без номер на партията за следващите избори, а другата промяна е машинното гласуване да се провежда само в секции с над 300 избиратели. Такова няма да се провежда при вота зад граница и при подвижните секции.

Според мотивите на вносителите така ще се елиминира ефектът 15 - 15 - когато номерът на партията съвпадне с номер на кандидат от листата, което води до обърквания с преференциите.

Електронното гласуване също отпада на този етап. По сегашния закон на евроизборите напролет задължително трябваше да има електронен вот.

В мотивите си депутатите обясняват, че целта на промените е да се подобри процеса на организация и провеждане на изборите.

В отворено писмо до НС от вчера омбудсманът Мая Манолова призовава да не се погазва правото на гражданите да гласуват машинно и електронно.