София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Предложение за помощи за екологични горива

Камина с пелети е най - ефективният вариант

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

От Граждански и неправителствени организации предлагат да започне предоставянето на помощи за екологични и качествени горива. По данни над 250 000 домакинства получават по 362 лв.

Борислав Сандов от Гражданска инициатива за чист въздух съобщи, че енергийните помощи са необходими, но трябва да се разпределят по различен начин. Алтернативен вариант е държавата да дава 2-3 помощи за закупуването на печка, която намалява употребата на дърва. Според него в малко градове се измерва замърсяването на въздуха. Единствено в Бургас има мобилна станция.

Милена Агопян от Асоциацията на енергийните агенции в България заяви, че в България няма стандарт за качеството на твърдите горива. Тя съобщи, че отоплителните уреди, които се използват, имат нисък коефициент на полезно действие. Повечето смятат, че отоплението на дърва е екологично, но по – ефективно е използването на камина с пелети.

Генади Кондарев от екологично сдружение "За Земята" изтъкна, че в периода на отопление, замърсяването е повече от 60 % .

Борис Бонев от „ Спаси София “ припомни, че транспортът е източник на замърсяване и в следващите 3 години се очаква автомобилите да достигнат 4 милиона.