София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Предотвратиха телефонна измама за 40 000 лв.

Излъгали възрастен човек, че оказва съдействие на полицията

6 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Служител от бургаски банков клон и отдел „Криминална полиция” при ОДМВР – Бургас предотвратиха телефонна измама за сумата от 40 000 лв., съобщиха от пресцентъра на МВР.

71-годишен мъж от Малко Търново получил телефонно обаждане по класическата схема „оказване на съдействие на полицаи при задържането на телефонни измамици”. Било му обяснено, че в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана полицейска операция за задържането на престъпниците. В хода на разговора непознатият заявил, че пенсионера трябва да предостави наличните си парични средства, като след задържането на телефонните измамници, парите щели да му бъдат върнати лично, а той самият щял бъде отличен с награда от Министъра на вътрешните работи.

Пенсионерът с личния си автомобил дошъл до Бургас за да изтегли спестяванията си от банковия клон. Спрял колата в началото на града и с такси отишъл до банката. Служителят във финансовата институция, забелязвайки крупната сума, заявена за изтегляне, както и липсата на адекватен повод за това, се усъмнил, че се касае за телефонна измама и алармирал полицейските служители.

Минути, след като възрастният мъж отпътувал с таксито, автомобилът бил спрян от криминалистите. Те установили, че според предварителната уговорка, жертвата трябвало да бъде откаран до Варна. Въпреки недоверието,  71 - годишният бил отведен в Първо Районно управление – Бургас. Там, след много разговори се уверил, че е попаднал в мрежата на телефонни измамници. С огромна благодарност за спасените си спестявания и усилията на полицията да му помогне, възрастният си тръгнал за родния край.

ОДМВР – Бургас продължава активната си превантивна кампания  за предотвратяването на случаи с телефонните измами. През тази седмица на територията на Община Бургас стартира поредната кампания, насочена към хората от третата възраст. За целта освен срещи в пенсионните клубове, провеждани от районните инспектори към полицейските управления, ще се включат и служители от структурите на „Икономическа” и „Криминална полиция”. Кампанията ще се насочи и към жилищните райони, домоуправители, роднини и близки на възрастни хора.