София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Председателят на ЦИК на Румъния обвинена в пране на пари

Задържана е за 24 часа

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Председателят на ЦИК на Румъния Ана Мария Патру е била задържана за 24 часа във вторник, по обвинения, че е търгувала с влияние и че е прала пари.


Прокурорите от антикорупционния отдел в град Плоещ обявиха, че са започнали криминално преследване срещу Патру. Между април и юни 2008 г. тя е получила 210 хил. евро от представители на компания под формата на недвижимо имущество в Букурещ. Патру, която е била заместник-председател на ЦИК по това време е обещала в замяна да подкрепи изпълняването на договор, сключен между компанията и комисията и да помогне на фирмата да сключва договори и в бъдеще.


Според прокуратурата тя също така през 2011 г. е поискала 15 хил. евро от същата компания под формата на джип. В замяна тя е обещала нови договори. Същата година е поискала 50 хил. евро, за да се намеси така, че фирмата да получи прослушване пред министерството на икономиката.

Тя може да прекара следващия месец в затвора, ако съдът в град Прахова одобри молбата на прокуратурата за това.