София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев остава в ареста за постоянно

Решението на спецсъда може да бъде обжалвано.

5 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши спецсъдът. Те бяха задържани по обвинения за корупция. Според прокуратурата вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход

Адвокатът на Харалампиев Николай Кокинов заяви пред съда, че домашен арест и отстраняванеот длъжност биха могли да постигнат в същата степен целите на задържането за постоянно вареста. По думите му Харалампиев не е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Пред медиите адвокат Мариана Тодорова каза, че ще се обжалва решението на съда. Тя обясни,че основният свидетел по делото е настоящият зам.-директор на ДАБЧ Димитър Владимиров,който твърди, че е присъствал на уговорки за получаване на пари, но не е сигнализирал за това.

Прокурор Ангел Кънев заяви по време на заседанието днес, че членовете на групата ежедневноса извършвали документни престъпления и търговия с влияние. Групата действала от юлиминалата година.

Кънев допълни, че в няколко чужди държави се извършват действия по разследването. Иотбеляза, че обвинението се старае разпитите на свидетели да се прави от български, а не отчужди разследващи органи. Той каза още, че няма данни за криминално проявени, които да са сиплатили за удостоверение.