София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България предлага нов подход за европейската система за убежища

Лиляна Павлова обяви резултатите от първите 3 месеца на председателството

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Българското председателство даде предложение за нов подход относно общата европейска система за убежища, обяви министър Лиляна Павлова.
На Съвета на ЕС тя представи резултатите от първото тримесечие на председателството.
Министър Павлова представи като приоритетна темата за реформата на общата европейска система за убежища, като поясни че става дума за пакет от седем регламента. По предстоящата реформа са работили четири председателства.
Лиляна Павлова се надява до края на председателството, лидерите да успеят да постигнат споразумение и след реформиране системата да стане справедлива и солидарна.
"Българското председателство предложи нов подход и нова философия по темата за общата европейска система за убежища. Благодарение на това се надяваме всъщност на 28-29 юни, когато е Европейският съвет и срещата на лидерите, те да успеят да намерят така желания и търсен вече пето председателство консенсус или компромис за това как да реформираме системата за убежища, така че тя да бъде и справедлива и солидарна“, каза Павлова.
Темата за многогодишната финансова рамка, също бе посочена като приоритетна от министъра.
"Новата рамка, която ние предлагаме е от гледна точка на засилен граничен контрол на външните граници, както и максимално добър анализ на вход, за да могат мигрантите да бъдат връщани в държавите на произход и повече инвестиции на място в тези държави“, заяви Павлова.
Повреме на срещата ЕС- Западни Балкани на 17 май е важно на дневен ред да присъства тази тема, отбеляза министърът.