София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Предвижда се изграждане на 32 ракетни площадки за борба с градушките

От 24-25 април 2016 г. до днешна дата са проведени 197 въздействия срещу градушка

7 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките” Ваньо Славеев заяви, че се предвижда доизграждането на още 32 ракетни площадки за борба с градушката.

„Около 17 млн. дка е общата защитавана територия, от която обработваема е 10 млн. и 600 хил. дка. Предвижда се доизграждането на още 32 ракетни площадки в района от Николаево до Сопот и на някои места по една-две площадки за уплътняване на противоградовата защита”, посочи Славеев, цитиран от „Фокус“.

Средната зареденост на площадките е около 17 ракети, но според него те в никакъв случай не са достатъчни. Тъй като Националният Институт по Метеорология и Хидрология  съобщи, че в края на август и септември се очакват градушки, Славеев категорично зави, че Изпълнителна агенция „Борба с градушките” има готовност за това и допълни, че съвсем наскоро са получени още 1111 противоградни ракети.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ сподели, че за периода от 24-25 април 2016 г. до днешна дата са проведени 197 въздействия срещу градушка. Обработени са 993 областни клетки и са изстреляни 9030 ракети. Според статистиката към момента пораженията от градушка са 26 183 дка. Ваньо Славеев уточни, че щетите са в областите Видин, Монтана, Враца, Пловдив, Стара Загора.