София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРЕХВЪРЛЯТ АГЕНЦИЯТА ЗА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ КЪМ МФ

ВЕДОМСТВОТО НА ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ ВЗЕМА ОБЩЕСТЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министерството на финансите ще контролира обществените поръчки, и ще отговаря не само за налагането на санкции, както досега, но и за провеждането на самата политика в сектора. Агенцията за обществени поръчки (АОП) ще бъде прехвърлена от Министерството на икономиката към Министерството на финансите, това предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за обществените поръчки.

Преместването на Агенцията към МФ ще доведе до прилагане на единна политика, това сочат мотивите към законопроекта. Контролът по спазването на закона се осъществява от Агенцията за държавна финансова испекция към МФ, а наказателните постановления се издават от Мнинистъра на финансите или упълномощено от него лице. Замисълът на предложението за промяна е една и съща структура да отговаря за методологията и предварителния контрол върху обществените поръчки, както и последващото налагане на санкции.
От самото приемане на действащия Закон за обществените поръчки през 2004 г. АОП е към министерството на икономиката. Целта тогава е била структурата да не е пряко подчинена на Министерски съвет, за да запази по-висок статут и да не е подчинена пряко на министър, който ще е задължена след това да контролира.
Промените в закона ще ограничат корупцията при възлагането на обществени поръчки, запазени за предприятия на хора с увреждания. Възложителите ще могат да залагат критерии за оценка на кандидатите и при тези поръчки, което в момента е забранено. В търговете ще се разглеждат и оферти на неспециализирани фирми, ако останалите предложения не покриват критериите или няма желаещи специализирани предприятия.