София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Преизчисляване на пенсиите предлага "БСП за България"

За някои увеличението се очаква да бъде около 20 процента

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"БСП за България" предложи преизчисляване на всички пенсии от 1 юли тази година на базата на средния осигурителен доход за 2013 г.

Заместник-председателят на групата Драгомир Стойнев обясни, че така ще се намали разликата между старите и новоотпуснатите пенсии за един и същи осигурителен стаж. По думите му преизчисляването на пенсиите от 1 юли ще струва 400 млн. лева до края на годината, а за една година - около 800 млн. лева.

При преизчисляването на пенсиите ще се получат разлики в зависимост от годината на пенсиониране. За някои, чиито пенсии са отпуснати преди 2000 г., увеличението се очаква да бъде около 20 процента, посочи той.

Преизчисляването на всички пенсии не се вмества в настоящия пенсионен модел. „Едва ли такава мярка може да се поеме от бюджета",заяви бившият финансов министър Владислав Горанов в Народното събрание.

"Струва ми се, че едно такова решение не е в правомощията на народните представители като законодателна инициатива", обясни той. Въпросът засяга бюджета на Държавното обществено осигуряване и националния бюджет. Актуализация на бюджета може да се прави само от Министерския съвет, припомни Горанов.