София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премахва се смяната на времето

Всяка страна ще решава кое ще избере – лятно или зимно

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Смяната на времето ще бъде премахната, а всяка държава-членка ще реши сама кое часово време да приеме - зимното или лятното . Това заяви в речта си пред евродепутатите председателят на ЕК Жан -Клод Юнкер. Той бе категоричен, че в бъдеще стрелките на часовниците няма да се сменят два пъти в годината.

Пропомняме ви, че от онлайн допитване, организирано от ръководството на Евросъюза, стана ясно, че 80 процента от европейците искат да бъде премахната практиката да се превъртат стрелките на часовниците пролет и есен.

В допитването на Европейската комисия от началото на юли до средата на август са взели участие 4,6 милиона души. Това е рекордно участие в онлайн сондаж на ЕС. Германците бяха най-активни, те най-много се противят на въртенето на стрелките, затова не е учудващо, че над три милиона от гласовете са били дадени на територията на Германия.

От хората, предпочитащи да спре смяната на часовото време, повечето предпочитат да се запази за постоянно лятното часово време. То обаче е изкуствено въведеното, а времето, отговарящо на биологичния часовник на човека всъщност е зимното. Предстои да разберем България какво ще избере за свое постоянно време.