София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премиер и главен мюфтия в разговор за закона за вероизповеданията

Религиозните общности под 1% да получат държавно финансиране

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Борисов се срещна с главния мюфтия Мустафа Хаджи, за да обсъдят законопроектите за вероизповеданията. Вчера депутатите решиха да обединят двата законопроекта за вероизповеданията - този на ГЕРБ, ДПС и БСП и на "Обединените патриоти". И двата проекта въвеждат ограничения върху финансирането на вероизповеданията в България. Забранява се приемането на дарения от чужбина.

Според мюфтийството обаче този на ГЕРБ бил по-добър, тъй като предвижда 15 млн. лв. държавно финансиране. Те обаче реално ще бъдат разпределени между православната църква и мюфтийството, а останалите вероизповедания няма да имат държавна субсидия.

Хаджи е на мнение, че приемането на първо четене на Закона за изповеданията е една стъпка, която ще влезе в историята на България, защото 28 години не се е намерила политическа воля, която да постави този въпрос на дневен ред. Той очаква покана от парламента в работната група, която ще работи по закона, да бъде поканен и човек от мюфтийството.