София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Премиерът призова бизнеса да дава по-високи заплати

Борисов: Говорят, че сме зле, а кафетата и ресторантите - пълни

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

„Нашите българи отиват да работят във Франция, Италия. Може ли да си направим така заплатите, че да си останат българите тука. Може със сигурност, защото сега ние сме на критичните 6% безработица. В момента има 6% безработица. Това са все хора, които не искат да работят. Работим и в образованието. Тази година вкарахме в училищата 10 000 деца повече. Тези деца след години щяха да останат необразовани и неграмотни”, това каза премиерът Бойко Борисов по време на дискусията "Бизнесът и правителството в един отбор", организирана от Българския форум на бизнес лидерите.
Борисов обясни, че правителството прави усилия за намаляване на административната тежест върху бизнеса, като за сметка на това може да се увеличи заплащането на работниците.

Той подчерта, че когато негова партия е поела управлението на страната, бюджетът е бил с 2 млрд. по-малко. Премиерът говори за спада на нивото на контрабандата и засилването на социалната политика. По думите му преди 2 г. контрабандата на цигари е била 34% и това е бил повод чуждестранните компании да напускат страната.

„Говорят, че сме зле. Събота и неделя в София не можеш да се разминеш. Кафетата и ресторантите пълни - то и вие може да давате по-високи заплати де. И това е не само в София. Същото е в Бургас, Пловдив.“, каза още Бойко Борисов.