София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Премиерът разговаря с генералния секретар на ООН

Проведе среща и с Майк Помпео

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вчера, в рамките на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН, премиерът Бойко Борисов разговаря  с генералния секретар на организацията Антонио Гутериш. Борисов обяви, че  България ще продължава да подкрепя всяка една инициатива, свързана с постигането на траен мир в света. „По време на своето първо председателство на Съвета на ЕС България се доказа като стабилен партньор за европейските държави, който има политическата воля да търси консенсус. Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани е гаранция за мир, сигурност и стабилност в региона“,  заяви българският министър-председател по време на срещата си с Гутериш в Ню Йорк и изрази мнение, че за България основни инструменти за укрепването на мира и сигурността в света остават глобалното сътрудничество и хуманността.

Премиерът Борисов се срещна и с държавния секретар на САЩ Марк Помпейо в Ню Йорк. Двамата са препотвърдили стратегическото партньорство между България и САЩ. „Двете страни споделят общи ценности и интереси и имат ангажимент към опазването на мира и международния ред. Сътрудничеството със САЩ заема важно място във външната политика на страната ни както в двустранен, така и в многостранен план”, каза Борисов и допълни,че България оценява постоянната подкрепа, която правителството на САЩ оказва за модернизирането на българските въоръжени сили.