София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Преразглеждат се клиничните пътеки, по които работят общинските болници

Преглеждат се възможностите за икономии в бюджета 

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Ще бъдат преразгледани клиничните пътеки, по които работят общинските болници, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването(МЗ).

Екипът на здравното ведомство ще прегледа възможностите за икономии в бюджета на ведомството, за да могат да се повишат средствата, които лечебните заведения получават по Методиката за субсидирането им всяка година. В рамките на преговорите с Българския лекарски съюз по новия Национален рамков договор ще се преразгледат подробно алгоритмите по клиничните пътеки, по които работят болниците, за да се видят възможностите за промяна.

Сдружението ще предостави на Министерството на здравеопазването своята експертиза при актуализацията на медицинските стандарти.

Екипът на МЗ има ясна представа за състоянието на общинските болници и е готов да предостави експертна помощ за стабилизирането на лечебните заведения. Сред проблемите, които са били обсъдени, са недостигът на кадри и апаратура, ниските възнаграждения, медицинските стандарти и др., отбелязват в съобщението от пресцентъра на ведомството.

В понеделник предстои втора среща между представители на сдружението и министерството, която обаче ще се проведе в Националната здравноосигурителна каса.