София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Преразглеждат текстовете в Закона за личната помощ

Борисов ядосан на депутатите за 150-те млн. за хората с увреждания

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

„Ние ясно поехме ангажимент в бюджета да има със 150 млн. лв. повече за хората с увреждания. Депутатите ще ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да достигнат тези средства. Това заяви снощи на брифинг министър-председателят Бойко Борисов след среща с майките на деца с увреждания.

Той подчерта, че депутатите са го ядосали с това, че са сложили парите за децата с увреждания на различни места. „Ясно поехме ангажимент за този бюджет със 150 млн. лв. повече да има за хората с увреждания. Вторият ангажимент – социалният министър, заедно с майките, национално представените групи, които са 16 или 17, да ги разпределят правилно, така че до всеки един човек в затруднено положение да има тези средства, които вече надвишават 1,5 млрд. И в един момент от решен проблем, разбрали сме се, днес и вчера става скандал и се налага по нощите да се събираме и да уточняваме, че всъщност това, което сме поели като ангажимент, е свършено“, допълни той и изрази надежда ПГ на ГЕРБ в следващите един-два дни да изпълни ангажимента, който премиерът е поел.

Борисов благодари за срещата, която по думите му е била доста припряна – „от една страна хората с увреждания, от друга синдикатите, работодателите, енергийният бранш“.

Премиерът подчерта, че голяма част от работата за децата с увреждания е свършена. „Парламентът прие и сложи на едно място, за да са видими тези 150 млн. повече. Оттук нататък можем да си бъдем и полезни с инерцията и гражданското доверие, които имат тези не уж кресливи жени, тези дами да го наречем. А именно дали парите, които се изливат в ТЕЛК, навсякъде отиват точно до мястото и човека, където трябва, дали няма злоупотреби“, каза още Бойко Борисов.

На свой ред народният представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обясни, че промените в Закона за личната помощ ще се въвеждат поетапно, за което са осигурени са достатъчно средства.

„Тази година приемаме бюджета на социалното министерство с над 1,3 млрд. лв. – целият e фокусиран в социалната средства. Заедно с тези 150 млн. лв., част от които ще бъдат гаранция за изпълнение на закона за Личната помощ, и част – за Закона за хората с увреждания. Така че ангажимента, който поехме, вече е факт“, заяви Стоянова.

Тя посочи, че е важно да се приемат окончателно и двата закона.

,,Текстове в Закона за личната помощ ще бъдат преразгледани и ще бъдат гласувани от парламента отново в петък'', съобщи Вера Иванова, майка на дете с увреждане и един от инициаторите на „Системата ни убива“, след срещата в Министерския съвет.