София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Претърсват горите край Истанбул за останките на Хашоги

Помпео бил слушал аудиозапис от саудитското консулство

5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Турските следователи претърсват горите в покрайнините на Истанбул и град Ялова за останките  на изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги. Това съобщи в петък агенция Ройтерс , цитирайки служители на правоохранителните органи.

"Следствието работи по информация, че останките може да са в гората Белград край Истанбул или град Ялова." - посочва пред агенцията неназован представител на полицията.

Ялова се намира на 90 километра от Истанбул.

От полицията допълват, че търсенето на следи от ДНК в резиденцията на консула се е оказало успешно, като уточняват, че са взели "много образци", които ще анализират, за да търсят чрез тях следи от Хашоги.

Полицията е локализирала местата, където има вероятност да е изхвърлено тялото на журналиста, след анализ на маршрутите, по които са се движели саудитските представители, заподозрени за убийството на Хашоги. Установено е, че на двете места край Истанбул и Ялова автомобилите им са спирали за по-дълго време.

Разследващите предполагат, че останките на журналиста може да се намират във ферма или във вила в близост до маршрутите.

Журналистът е известен с критичните си изказвания относно настоящата политика на Рияд. През 2017 г. той напуска родината си и се установява в Съединените щати.  Хашоги, който е наблюдател на в. "The Washington Post", изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Според турската полиция, той е умрял от задушаване, а борбата е продължила 8 минути. Властите обявиха, че разполагат с аудиозапис и видеозаписи, които потвърждават тази версия. Записът е направен в саудитското консулство в Истанбул по време на убийството на журналиста.

Главният секретар на САЩ Майко Помпео е прослушал въпросния аудиозапис, когато е бил на посещение в Турция, съобщи АВС. Говорителят на Държавния департамент обаче отрече Помпео да е слушал записа.