София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Брюксел отхвърли исканията на превозвачите

Няколкостотин шофьори и 10 камиона се включиха в протест

пропускане
5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Транспортната комисия на Европейския парламент отхвърли компромисния вариант, поискан от България по пакета „Мобилност“. Евродепутатите приеха, че транспортното средство трябва да се връща в отправната точка на всеки четири седмици, както и че превозвачите не могат да спят в кабините, а трябва да нощуват в хотел.

Припомняме, че български превозвачи излязоха на протест в центъра на Брюксел в четвъртък. Те изразяват недоволстовто си срещу пакета "Мобилност". Няколкостотин шофьори и 10 камиона се включиха в демонстрацията. Машините са паркирани недалеч от евроинституциите.

От бранша искат предложените промени, засягащи командировките на шофьорите, връщането до страната на всеки четири седмици и нощните им почивки, да не бъдат приети, защото според тях това ще доведе до масови фалити на български превозвачи.

В протеста се очаква да се включи и транспортният министър Росен Желязков, както и български евродепутати.

Решения, свързани с мерките по пакета "Мобилност" ще бъдат взети от Транспортната комисия в Европарламента в четвъртък по обяд. Това е само началото на дълга процедура, която тепърва ще се развива.