София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Превозвачите ще протестират и в Брюксел

Искат подкрепата на Европейския парламент

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Съюзът на международните превозвачи ще организира многонационален протест в Брюксел, ако България не получи подкрепа по спорните текстове в „Мобилен пакет 1“ при гласуването в Европейския парламент.

„Намаляват шансовете ни да се преборим за бъдещето на един от най-работещите сектори в България. Това е работа, изпълнена с лишения, която в западните демокрации не е престижна и няма кой да я работи. Не е тайна, че във Франция и Германия има недостиг на работна ръка в този сектор. За нас обаче заплатата в сектора дава добро препитание на хора, които не са с висок образователен ценз и няма как да изкарат тези средства в други сфери. Целта е българските шофьори да бъдат принудени да работят за чуждестранни фирми, което ще доведе до фалит на по-малките транспортни компании“, заяви Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

От Съюза на международните превозвачи посочиха, че са подготвили текстове, които да бъдат внесени за обсъждане и гласуване в Европейския парламент.

Хиляди български млади семейства ще станат потенциални емигранти. А през последните 5 г. ние върнахме в България стотици млади хора в България, където получават повече, отколкото да ходят да берат ягоди и да разнасят пици в чужбина. Сега те ще бъдат принудени отново да отидат в чужбина. А по-възрастните ще са принудени да отидат на борсата“, заяви Арабаджиев.

А отказа на Европейският парламент да даде мандат на транспортната си комисия за пеговори с Европейската комисия и Съвета на министрите за новия пакет за мобилност е продължение на едно политическо поведение пряко насочено срещу България.