София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Преврат в Луганск?

Танкове и войници блокираха центъра на града

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Тежко въоръжени войници и танкове са блокирали центъра на Луганск, столица на самообявилата се Луганска народна република и препятстват достъпа до държавни учреждения, съобщават украински и руски информационни агенции. Сведенията са противоречиви, но според запознати става дума за нещо като преврат.

По-рано лидерът на Луганската република Игор Плотницки уволни вътрешния министър Игор Корнет. По непотвърдена информация Корнет е отказал да се съобрази със заповедта и е наредил на служителите на вътрешното министерство да не напускат работните си места и да блокират центъра на Луганск.

Руската агенция ТАСС, която в първите часове не беше съобщила за случващото се, по-рано през деня цитира изявление на Корнет, според което редица официални представители на ЛНР са били арестувани за "връзки с украинските спецслужби". Сред тях според съобщението са и директорът на радиото и телевизията на ЛНР, Анастасия Шуркаева, ръководителят на администрацията на Плотницки и шефът луганското "разузнаване".