Гледай
на живо

Преврат в Зимбабве

Военните поемат властта

Преврат в Зимбабве Армията обяви, че е взела властта в Зимбабве. Генерал Сибусио Мойо направи изявление по държавната т... thumbnail text

Армията обяви, че е взела властта в Зимбабве. Генерал Сибусио Мойо направи изявление по държавната телевизия, след като военните я превзеха в ранните часове на 15 ноември.

Воените обявиха, че са арестувани „престъпници“ около президента Робър Мугабе, но самият Мугабе, който е на 93 години и практически ръководи Зимбабве от 1980 година насам, когато властта в бившата Южна Родезия беше поета от чернокожото мнозинство, не е засегнат.

От тогава досега вследствие на социалистически експерименти и гонения срещу белите собственици на земя икономиката на страната беше разрушена и зимбабвийците са принудени да живеят в постоянна хиперинфлация.

„Армията е взела на прицел единствено престъпниците около президента, "причиняващи социално и икономическо страдание", заяви генерал Мойо.

Според „Ройтерс“ е задържан финансовият министър Игнасиус Чомбо.

Чомбо е водещ член на т.нар. фракция Г-40 на управляващата партия "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ).