София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентката на Южна Корея отново беше призована за разпит

Пак Гън Хе е в ареста по обвинение в корупция

7 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

Следователи от прокуратурата в Южна Корея отново разпитаха бившата президентка на страната Пак Гън Хе, арестувана по-рано по обвинение в съучастие в корупционен скандал, който доведе до отстраняването й, предаде агенция Ренхап.

Пак Гън Хе се намира в следствената служба близо до Сеул. Срокът за предварително задържане по решение на съда продължава до 19-и април. Гън Хе се е явила на разпит заедно с адвоката си Ю Ен Ха.

По време на предишния разпит миналата седмица, екс-президентката отрече всички обвинения.

Пак Гън Хе, дъщеря на бившия диктатор Пак Чон Хи, който е считан за създател на южнокорейското „икономическо чудо“, е обвинена в корупция и издаване на конфиденциална информация на нейната приятелка Цой Сун Сил, която е считана за главна виновница в корупционния скандал.

Той се разгоря в Южна Корея през октомври 2016 година, когато в пресата се появиха съобщения за пари , получени от крупни южнокорейски корпорации, в това число Самсунг, протекции от страна на правителството в замяна на огромни суми пари във фондове, създадени от Цой Сун Сил.

Тя не е заемала държавни постове, но се е намесвала в работата на президентската администрация, като е получавала облаги и се е ползвала от връзки на високо ниво.

На 9-и декември миналата година Народното събрание на Република Корея обяви отстраняването на Пак Гън Хе, а на 10-и март същата година беше отнета властта на президентката от Конституционния съд.

По този начин Пак Гън Хе стана първата президентка на Южна Корея, която е отстранена от длъжност по съдебно решение. Заедно с това, тя стана трета поред държавен глава на южнокорейската държава, озовала се в затвора след президентството си. През 1995 година бяха арестувани бившите държавни глави Ро Де У и Чон Ду Хван.