София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентско вето върху Закона за приватизацията

Борисов разпореди на ГЕРБ спешно да изработят и внесат нова поправка

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев наложи днес вето върху Закона за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационния контрол. Според подробно изложените мотиви към ветото, причинат е е, че предложените и приети от депутатите промени вредят на обществения интерес.
 
„Промените в закона не обслужват интересите на държавата и българските граждани. Нещо повече, те водят до съществени вреди и бяха посрещнати с основателно възмущение от обществото. Тези действия на Народното събрание са в разрез с очакванията на българските граждани за утвърждаване на законността и справедливостта. Налагам вето на промените в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и очаквам при повторно разглеждане законодателите да подходят към него с чувство за отговорност към държавата и своите избиратели.“ пише във официалната си страница във фейсбук Радев и добавя пълния текст към мотивите си.
 
Възраженията на държавния глава са срещу § 3 и § 4, които  според него ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото. 
 
В мотивите на ветото се посочва още, че конкретният времеви обхват на задълженията по всеки приватизационен договор трябва да се определя според обекта на приватизацията и осъществяваната дейност, а не да се подчинява на формални законови ограничения, които създават преимущество на купувачите за сметка на обществения интерес. 
 
Румен Радев  е на мнение още, че приетата уредба ще има за последица освобождаване на купувачите от специфични задължения, като ще  се изключи  възможността да се търсят неустойки за тяхното неизпълнение за периода над 5 години. 
 
Минути, след като стана ясно наложеното от президента Радев вето премиерът Бойко Борисов разпореди на ПГ на ГЕРБ да изработи и внесе нова поправка в Закона за приватизацията и следприватизационен контрол. Целта на новите промени била да отпаднат всички съмнения за лобизъм.  В новите текстове трябвало категорично да се предвидят забрани за разпростиране на действието спрямо заварени приватизационни договори, посочва още министър-председателя. Очаква се по-късно днес на брифинг Даниел Кирилов да представи промените.
 
Припомняме, че промените в Закона  за допълнение на Закона за приватизация  и следприватизационния контрол бяха, одобрени от  повечето народните представатили на 18 юли.
 
Текстът беше внесен в последния възможен момент от двама депутати на „Атака" и ВМРО, а в зала го подкрепиха ГЕРБ и ДПС. Единствен твърдо против се обяви вицепремиерът Валери Симеонов. Според Симеонов заяви, че тези промени пряко целят да облагодетелтват бизнесмена Кирил Домусчиев, който така щял да си спести  58 млн. лв неустойка, свързана с свързани с приватизацията на Български морски флот.