София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът благодари лекарите, помагали на ранените край Своге

Той призова за обединяване на институциите срещу тежките катастрофи

6 годиниИнциденти 3 Боряна Райчева

"Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналите и на пострадалите от катастрофата. Трагедията е голяма", заяви президентът Румен Радев след като посети УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", в която са приети част от пострадалите в тежката катастрофа край град Своге.

Държавният глава благодари на служителите от МВР и на медицинските екипи, за тяхната бърза реакция и професионализъм при оказването на помощ на ранените при катастрофата.

"По отношение на болница "Пирогов" трябва да има стратегически поглед, тъй като нейното значение се вижда много по-ясно в кризи", посочи президентът и призова за инвестиране в медицинските екипи и използваната от тях техника за оказване на навременна и адекватна медицинска помощ.

В отговор на въпрос за периодично случващите се тежки катастрофи с много жертви в България, президентът призова за обединяване на усилията на всички отговорни институции, не само МВР и КАТ, но и МРРБ, Министерството на образованието и науката и особено по отношение на организацията на курсовете за обучение на водачи и издаване на свидетелства за управление на МПС.