София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът иска радиомълчание от властта по темата за изтребителите

Държавният глава призова да покажем, че сме цивилизована държава

5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

По случай Празника на авиацията и Българските военновъздушни сили държавният глава и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния караул пред Паметника на българския летец до сградата на Народното събрание. Президентът коментира процедурата по купуване на изтребители и призова премиера и министрите за радиомълчание докато работи комисията за нов боен самолет.

Призовавам и премиера, и министрите и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност и равнопоставеност не са празни приказки.", коментира Радев.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви:

"Държим изтребителите да бъдат нови, не само за да могат да охраняват нашите летци, небето ни, а и ако стане война, да имаме най-модерните самолети". Трябва да бъде избран самолет, който да има реални шансове в случай на военни действия. Когато свалят найлона от седалките, ще карат нещо добро и няма да са пушечно месо".

Експрезидентът Росен Плевнелиев препоръча на правителството да закупи изтребители F-16.  Според него страната ни е на път да вземе изцяло грешно решение за изтребителите. Той е категоричен, че цитирам: Считам, че Ф-16 е по-добър избор от геополитическа гледна точка, от гледна точка на способности и самочувствие на нашата армия и заставам с името си зад това. Но очаквам, за съжаление, да бъде взето друго решение.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов също коментира темата и категорично заяви: Това не е rent a car, отиваш в гаража на фирмата, наем автомобил, качваш се и караш. Това са си процедури, които трябва да бъдат извървени. Все пак купуваме бойна авиационна техника, което е много важно.