София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът иска разследване за санирането

Как са изхарчени 2 милиарда лева, пита Радев

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев каза в телевизионно интервю, че очаква да бъде създадена парламентарна комисия, която да разследва как са похарчени парите за саниране. Държавният глава коментира, че срещу него има намеци за лобизъм, но парите за бойните самолети още не са дадени, а за санирането са изхарчени 2 милиарда лева и Сметната палата е установила множество на нарушения.

"Както виждате, с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара - милиард и половина лева за самолети. Забележете, неизхарчени. И логично си задаваме въпроса: защо същите борци, защитници на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. лева похарчени за саниране, при множество сигнали за нередности“, каза президентът.

Той коментира и проваления консултативен съвет на тема борба с корупцията и каза, че не смята предложеният от управляващите закон за ефективен. Според държавния глава законът залага много на имуществената декларация, но подходът трябва да бъде комплексен и да включва и други мерки, включително отнемане на имущество.

Относно това кой да назначава ръководителя на планирания нов орган за борба с корупцията Радев каза, че не може мнозинството да назначава хората, които ще разследват за корупция министрите.

"Ще разследва ли това мнозинство собствените си министри? Очевидно това ще стане много трудно", каза президентът.