София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът Желев никога не се е водил от икономически интереси, каза дъщеря му

Дъщерята на президента Желев – за идеята за паметна плоча на баща й

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

„Детството ми е минало в тази къща”, сподели в предаването „Събуди се” дъщерята на д-р Желев – Станка Желева. Тя посочи, че въобще не е знаела, че има някакъв дял в тази къща.

„В Тирана, една година след смъртта на баща ми, имаше улица не негово име. Смятам, че това е нещо, което трябва да се инициира от хората, които имат позиция. Аз, като негова дъщеря, смятам, че той е един изключителен човек“, заяви Желева и подчерта, че президентът Желев, в неговите действия и постъпки, никога не се е водил от икономически интереси.

Президентът Румен Радев заедно с Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев ще открият паметна плоча на Желю Желев в родната му къща в село Веселиново. Церемонията ще бъде на 7 ноември от 12 часа. Ще бъде предложено и  улицата, на която се намира къщата на Желев, да носи неговото име.

Първият демократично избран президент на България (1990 г. до 1997 г.) почина на 30 януари 2015 година на 79-годишна възраст.

„Идеята за плочата е на президента Румен Радев. Той е видял заснета къщата на Желю Желев във Веселиново, която не е в добро състояние. От президентството се свързаха с мен и обсъдихме какво може да се направи. Решено бе да се постави паметна плоча", обясни кметът на община Смядово Иванка Петрова.