София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Липса на прозрачност вижда Радев при „Олимпик“ и Търговския регистър

Пътуването на представители на МО в САЩ не е съгласувано с Радев

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Случаите с фалиралата застрахователна компания „Олимпик“ и проблемите в Търговския регистър имат много по много по-дълбоко измерение, отколкото ни се представя. Такава позиция изказа президентът Румен Радев пред журналисти в района на авиобаза "Враждебна“.

По думите му и при двата казуса става въпрос за липса на прозрачност и отчетност, „без които няма как да имаме ефективна администрация, става въпрос за абдикация от отговорност, за криза в доверието в държавността“.

Според президента, в момента, в който българското правителство поема писмени ангажименти пред европейските ни партньори и европейските институции за подготовка за приемане във валутно-курсовия механизъм, включващи засилен контрол на застрахователния и пенсионноосигурителния сектор, засилени мерки за прозрачност и борба с корупцията, за ефективно управление на държавните предприятия, Търговският регистър се срива и всява хаос в бизнеса, а в застраховането избухва скандал, което показва, че на практика няма надзор.

Държавният глава посочи, че в същото време се увеличава капиталът на Държавната консолидационна компания с 500 млн. лева за ремонт на язовири по абсолютно непрозрачен начин. „В тази ситуация как да искаме да има доверие в институциите вътре, как да искаме да има доверие и отвън? Неслучайно се измислят всякакви нови критерии и механизми за непрекъснат контрол и проверка на България – и за Шенген, и за Еврозоната“, коментира Румен Радев. „Трябва да се работи за доверие. Това означава много“, подчерта още държавният глава.

Румен Радев беше гост на честването на 70-ата годишнина от създаването на Българската военнотранспортна авиация и празника на 16-та транспортна авиационна група.

Той подчерта, че рисковите фактори продължават да стоят пред българските Военновъздушни сили. „Знаем ги всички - недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, оттам и изключително ниско количество летателни часове, което повишава риска от потенциални авиационни произшествия до неприемливо високи нива“, коментира президентът.

В отговор на въпрос за предстоящото посещение на делегация на Министерство на отбраната в САЩ и за коментарите дали по този начин може да се повлияе на конкурса за избор на бойни самолети, президентът Радев посочи, че трябва да се правят всякакви срещи и посещения и това е добре, за да има повече информация в съответните държави, но допълни, че в момента, в който се изпрати искане за предоставяне на оферти до неговото получаване, се спират всякакви срещи, посещения и договорки. По думите на Румен Радев, единствената възможност за среща е тази, на която всички участници заедно получават разяснения и получават еднакъв по обем и съдържание отговор.

Ако искаме да бъдем такава държава, в която да има равнопоставеност, конкурентност, обективност, трябва да се придържаме към тези наложени световни практики“, категоричен бе президентът и допълни, че предстоящото пътуване на представители на военното министерство в САЩ не е било съгласувано с него.