София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът на Косово награди Бойко Борисов

Сърбия и Косово да решат проблемите си, призова премиерът

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с президента на Република Косово Хашим Тачи. Борисов е в Прищина на еднодневно официално посещение.

Двамата с косовския президент обсъдиха европейския път на страните от Западните Балкани и гарантирането на мира и сигурността в региона. И Борисов, и Тачи са единодушни, че проектите за инфраструктурна и дигитална свързаност между шестте балкански страни и Европейския съюз ще ускорят развитието на държавите ни.

Министър-председателят на България бе награден с Президентски медал за приноса за свободата и независимостта на Република Косово по случай 10-годишнината от обявяването ѝ. “Приех медала от името на българския народ. Това е знак на благодарност към българския народ, който изстрада войната, но винаги е подкрепял борбата за свобода, независимост и мир в региона”, каза премиерът Борисов.

“Надявам се да продължи диалогът между Сърбия и Косово, за да може ЕС да приеме всички държави от Балканите без проблеми, с политически елит, който може да води народите си към бъдеще без войни”, каза Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Хашим Тачи.

"Всички граждани на Косово трябва да знаят, че Коридор 8 ще бъде техният излаз към Европа, България и Азия", обяви българският премиер. Той отбеляза напредъка на Косово и в същото време изрази надежда спорът между Македония и Гърция да се реши. “Трябва да решите и проблемите със Сърбия. Само тогава ЕС ще погледне с други очи на нас", подчерта Бойко Борисов.

По думите му Европейският съюз не иска проблемите на двете държави да се пренасят на срещата Съвета на ЕС в София и там да се карат двама премиери. “Трябва да решите проблемите си. Затварят се двамата премиери за няколко дни, разговарят, разбират се и подписват. Така направихме и ние с Македония. Трябва да покажем пред Европа, че можем да решаваме проблемите си. Трябва покажем, че сме поели по един път и връщане назад няма", категоричен е Борисов.

Косово трябва да стане част от Европейския съюз и НАТО. Това заяви на свой ред президентът на Косово Хашим Тачи. "Имаме много общи неща тук на Балканите. Косово ще продължи диалога със Сърбия и ще работим за мир в региона. За нас е много важно да бъде либерализиран визовия режим. Искам да благодаря на Бойко Борисов за всичко, което прави за региона", каза още той.