София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Президентът на Судан при Путин, иска помощ срещу Америка

Омар ал-Башир пристигна в Сочи

6 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

Президентът на една от най-големите по територия страни в света – Судан – Омар ал-Башир, пристигна в Сочи, за да поиска помощ от руския президент Путин срещу „агресивните действия на САЩ“. Башир е начело на една от многолюдните африкански държави от 1989 година и е разследван от Международния трибунал за военни престъпления и геноцид по време на войните, довели до отделянето на южната част на страната в отделна държава.

„Ние мечтаехме отдавна за тази визита“, каза Башир при пристигането си в Сочи.

Той похвали Русия за успешната ѝ намеса в Сирия и каза, че Судан се интересува от военно сътрудничество с Москва. Преди да се види с Путин, суданският президент се срещна и с министъра на отбраната Сергей Шойгу.

„Благодарни сме за позицията на Русия на международната арена, включително за защитата ѝ на Судан. Имаме голяма нужда от защита от агресивните действия на САЩ“, каза Башир.