Гледай
на живо

Президентът откри храм в авиобаза „Граф Игнатиево“

Той пожела праклисът да носи сила и вяра на летците

Държавният глава Румен Радев присъства на откриването и освещаването на новоизграденият православен храм „Св. Вмчк. Мина“ в авиобаза "Граф Игнатиево". Той пожела параклисът да носи сила и вяра на летците, които пазят небето на България

„Днес е ден на вярата, която ни завещаха нашите ветерани и учители от поколенията, които градяха реактивната авиация и щурмуваха звуковата бариера, на героите, които прославиха България по времето на Балканската война, и тези, които яростно бранеха небето над София“, каза при откриването президентът

 „В днешния паметен ден на това свято място, от което започва военният суверенитет на България, тази вяра най-сетне има своя храм“, подчерта Радев и посочи, че със съграждането и освещаването на параклиса военнослужещите от базата получават духовна закрила и подкрепа.

Президентът Радев беше категоричен, че инженерно-техническият състав на военното формирование ежедневно извършва подвиг като продължава да осигурява изправна и надеждна техника в условията на недоимък. „Надявам се този параклис да даде вярата, че тази база най-накрая ще има нови и модерни самолети, които заслужава, и вяра на семействата да очакват завръщането на своите близки след полети“, допълни Румен Радев.

Президентът посочи, че благодарение на новия храм паметта на онези, които не са се завърнали от полет, няма да изтлее. „Военната авиация е трудно и опасно призвание, в което вярата в собствените сили, в човека до теб, в правотата на каузата, са в основата на всичко“, заяви в словото си държавният глава и призова всеки, който пристъпва прага на Авиобаза „Граф Игнатиево“, да работи с всеотдайност за България.

По време на тържественото събитие пловдивският митрополит Николай освети новоизградения храм, а сред присъстващите бяха командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Димитър Петров, генерали и офицери от Въоръжените сили, ветерани и семейства на военнослужещи.