София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът подкрепи протестите

Призова управляващите: Не бягайте от проблемите

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

„Протестите са демократично право и те връщат и надеждите, и достойнството на българите като граждани, затова протестите са закономерни“. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Карлово по повод вчерашната вълна от протести в цялата страна.

По думите му властта наказва гражданите за бедността, с която не успява да се справи. „Не само това, но гласът на гражданите, техните болки и тревоги не се чуват, те някак си не достигат до управляващите“, коментира държавният глава.

Запитан дали протестите срещу властта са политически режисирани, Радев посочи, че не би могъл да даде отговор на този въпрос, но отбеляза, че никой не би могъл да изкара хората насила на улиците.

Той бе категоричен, че оставката в момента не е решение и заяви, че очаква правителството и Народното събрание да посочат адекватен изход от тази ситуация.

Президентът коментира и упрека на Цветан Цветанов, че вместо обединител, той е разединител на нацията.  

„Обединител не мога да ставам на неправдата, не мога да ставам на политически партии. Аз съм обединител на българския народ и съм длъжен да изразявам неговите болки и неговите притеснения, неговите надежди“, посочи Радев.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев посети 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. Радев прие строя на почетните роти и се запозна с въоръжението, техниката и войсковото оборудване на бригадата.

Радев похвали българските военнослужещи, определяйки ги като разумни и мислещи за бъдещето на България.

Военните показаха на държавния глава бойната техника, която е изкарани на плаца.   Пред погледите на униформените Радев се качи на високопроходим самоходен зенитно-ракетен комплекс 9М33 „Оса“.   

Срещата в Карлово е по повод 100 години от края на Първата световна война, за което президентът положи цветя пред паметника на загиналите във войни за национално обединение от 1912-1918.