София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът призова българската общност да не допуска децата да забравят родния си език

Това се случи в рамките на срещата му със сънародниците ни в Чикаго

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

 

"Благодаря ви за създадените училища и църква и за сплотеността на тази голяма българска общност." С тези думи президентът Румен Радев се обърна към сънародниците ни в Чикаго, с които се срещна в рамките на работното си посещение в САЩ.

Президентът призова българската общност да не допуска децата да забравят своя роден език, за да не се завърнат в България, защото на свой ред техните деца няма да имат вече българско самосъзнание. „Това е обща борба за всички нас“, заяви още държавният глава.

Румен Радев поздрави сънародниците ни в Чикаго с признаването на българския език като официален в образователната система на щата Илинойс и увери, че ще продължи да подкрепя тази кауза на българите в САЩ да се осъществи и в други щати.

Държавният глава коментира и резултатите от участието си в 72-ата сесия на ОС на ООН и отговори на редица въпроси на българската общност. Той поздрави сънародниците ни в Чикаго с признаването на българския език като официален в образователната система на щата Илинойс и увери, че ще продължи да подкрепя тази кауза на българите в САЩ да се осъществи и в други щати. По време на визитата си в Ню Йорк президентът е посетил местния Департамент по образованието и е получил уверение, че въпросът за признаването на българския език в образователната система на щата предстои да бъде поставен за обсъждане.