София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Радев на посещение в Израел

Принос за успехите на страната имат и българските евреи

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Като председател на Съвета на ЕС България ще продължи да полага усилия за намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона, заяви в Израел президентът Румен Радев.

Израел има ефективни институции, демокрация и развито гражданско общество. „Принос за тези успехи имат и българските евреи, които избраха Израел за своята нова родина, но запазиха завинаги връзката между нашите два народа“, каза Румен Радев.

Той посочи, че днес Израел представя прогресивен модел за обществено развитие, чийто успех се крие в обществената ангажираност на гражданите, качественото образование, достойното заплащане, инвестиции в икономиката и в сектори, където науката е гарант за висока добавена стойност.

Държавният глава изрази увереност, че двете страни ще продължат доброто си сътрудничество. „Израел, като водеща държава на високите технологии, би имала интерес да инвестира в потенциала, който има България в тази посока“, каза президентът Радев.

“Искам да Ви уверя, че като председател на Съвета на ЕС България ще продължава да полага усилия за възстановяване на преговорите и намиране на трайни и ефективни решения, водещи до мир и стабилност в региона. Вярвам, че ще продължим заедно да стоим твърдо срещу тероризма и ще работим за повишаване на сигурността в региона и света“, каза в заключение българският държавен глава.