София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Радев: Преди да приемем бежанци, трябва да преценим риска

„Темата е твърде сложна, за да се отчита с формални постановления“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Проблемът с бежанците е твърде сложна и важна тема, за да се отчита с формални постановления, без да се вземе предвид риска за националната сигурност и за Европейския съюз като цяло. Това заяви президентът Румен Радев по въпроса с отмененото Постановление 208 за прием на бежанци.

Лоялното членство в Европейския съюз не означава механично копиране на регулация, а вземане на отговорни стратегически решения, които в перспектива да гарантират процеса на интеграция. Лоялното членство е това, което не заплашва сигурността на страната и на съюза, подчерта държавният глава.

Преди да създаваме система за уседналост на бежанци, трябва да имаме задълбочен анализ и оценка на риска, ясни критерии за интеграция, ясни механизми за измерване на успеха на тази интеграция и процесите на нейното протичане. Трябва да имаме единен национален орган за контрол на тези процеси, подчерта Радев.

От Европейския съюз ще ни бъде оказана подкрепа за проучване на опита, за справяне с подобни ситуации в други държави.