София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Президентът Радев с аудиенция при кралица Елизабет Втора

Румен Радев ще изнесе лекция в университета в Оксфорд

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

По лична покана на кралица Елизабет Втора, президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение във Великобритания от 17 до 19 октомври. По информация на прессекретариата на  държавния глава, аудиенцията при кралица Елизабет II ще е на 18 октомври. Преди Радев,  лична среща с кралицата са имали президентите Петър Стоянов през 2001 г. и Росен Плевнелиев през 2014 г.

В програмата на Радев е лекция в университета в Оксфорд, която той ще изнесе, както и среща с представители на българската общност.  Държавният глава и придружаващата делегация ще видят и  Уестминстърското абатство в Лондон.

Акцент на визитата е посещението на президента Радев  в  базата на  Съюзническото  военноморско командване на НАТО в Нортууд.

Радев ще е придружаван от съпругата си Десислава Радева, която ще се срещне с учители, преподаващи в българските училища във Великобритания.  Сайтът Епицентър припомня, че преди месец се завъртя интрига с изпратени покани от посолството в Лондон до известни българи в областта на изкуството и неправителствения сектор, които живеят във Великобритания, за среща със съпругата на президента Десислава Радева.  Оказа се, че те са разпратени без знанието на Радева и на президентската институция.  По късно самата Десислава Радева обяви в социалните мрежи, че , цитирам „някой е драснал покани от нейно име, без тя да знае".

В свой пост във фейсбук Радева заяви: "Длъжна съм да споделя следното: когато придружавам президента в чужбина наистина правя срещи с българи - представители единствено на българските училища там или на организации, съхраняващи и популяризиращи българските традиции и култура. Срещите са неформални. Нося учебни помагала, книги, съдействам с каквото мога. На такива срещи присъстват не повече от двадесет човека. Правим ги непосредствено преди срещата на президента с българската общност. Така е било, така и ще бъде занапред. Всякакви други трактовки са неистина или умишлен опит чрез мен да се злепостави държавният глава."

От мисията ни в Лондон така не обявиха и до момента кой си е позволил да злоупотреби с името на съпругата на българския президент и чрез нея "да се злепостави държавният глава."

 Визитата в Лондон е знакова за Радев, до момента той не се беше срещал с представители на водещите монархии в Европа.